Monday, October 26, 2009

Obama mot klima-svik

Fra 7. til 15. desember skal verden reddes. Det blir uten fredsprisvinner Barack Obama.

FNs klimatoppmøte i københavn har av en rekke miljøvernorganisasjoner blitt omtalt som en siste mulighet til å redde verden, fra de globale klimaendringene. Det er definitivt det mest betydningsfulle klimamøtet siden Kyoto i 1997, som satte klimamål en rekke stater slet med å følge opp. Spesielt USA under tidligere president George W. Bush.

Nå skal det forhandandles en ny avtale som vil tre i kraft før Kyoto-avtalens første forpliktelsesmål utløper om tre år. Ministere fra 189 land forventes å ankomme København. Men ifølge britiske The Times, blir det altså uten den amerikanske presidenten. Årsaken skal være de enorme utfordringene fra det ovale kontor; da spesielt den svært kontroversielle helsereformen og Afghanistan-krigen.

Svært skuffende

Problemet til Obama er at han allerede har satt USA i førersetet som en foregangsnasjon i klimakampen. USA er verdens ledende supermakt, og den nasjonen i verden med høyest CO2-utslipp, etter Kina. Det er få som er i tvil om at de globale klimaendringene er menneskeskapte. Og at konsekvensene kan bli fatale i årenes løp.

Da det for to og en halv uke siden ble kjent at Obama vant Nobels Fredspris, satte Norge og Danmark seg umiddelbart et mål om å holde presidenten i Skandinavia i de fire dagene mellom mottakelsesseremonien i Oslo og møtet i København. Det er derfor flere som nå har uttrykt både stor overraskelse og selvsagt skuffelse, om opplysningene om den amerikanske presidentens fravær viser seg å stemme. Det er ikke så rart: Signaleffekten av at verdens mektigste statsleder ikke tar seg tid til møtet i København, kan i verste fall virke lammende for velviljen til resten av representantene, som skal være med å utarbeide avtalen. For i København handler det om å være villig til å ofre noe, og “klima-kutt” er møtets definitive stikkord.

Det er derfor viktig at så sterke krefter som mulig bidrar til å ro i land en slagkraftig klimaavtale. Barack Obama skal visstnok ta opp klimasaken, i forbindelse med mottakelsen av Nobels fredspris, i Oslo i desember. Det holder ikke.

No comments:

Post a Comment